Gustav Adolf Johansson  Oljemålning

Gustav Adolf Johansson är den ende av Boråskonstnärerna jag träffat personligen. Han är en mycket ödmjuk och kunnig man och har vid det här laget uppnått en anmärkningsvärt hög ålder.

Johansson föddes i Askersund 1912 och är utbildad i Stockholm samt på Academi Julian, Paris. Gustav Adolf Johanssons konstnärsskap representeras främst av oljemålningar, grafik och teckningar. Stilen är föreställande, med relativt blonda, ljusa bilder och måleriet kan beskrivas som ett friskt, nyanserat arkitekturmotiv med realistiska landskap, stilleben och porträtt.

I den konstaffär jag hade i Borås under tre års tid var Gustav Adolf Johansson den mest efterfrågade konstnären samt även den jag sålde mest av.Anshelm Schultzberg   Vinterlandskap

När jag vaknade i morse var det 18 minusgrader och snön låg glimrande över landskapet. Mina tankar gick då till konstnären Anshelm Schltzbergs vinterbilder. Hans luftiga, vita landskap, där man verkligen får en känsla av kyla och vinter, är precis vad jag vill förmedla en sådan här dag.

Anshelm Schultzberg föddes i Falun och utbildades på en privat målarskola, Perséus. Han drev senare en egen målarskola i Stockholm. Schultzberg bodde i Falun nästan hela sitt liv, med kortare vistelser i Franrike, där han inspirerades av den franska impressionismen.

Under tidigt 1900-tal började Schultzberg måla sina kända vinterbilder från Bergslagen och Stockholms skärgård. Hans dukar var i de flesta fall mycket stora till ytan. Anshelm Schultzberg är representerad i bland annat Köpenhamn, Venedig, Brooklyn och Budapest.