Ivar Arosenius  Självporträtt

Ivar Axel Henrik Arosenius, född 1878 i Göteborg, död  1909 i Älvängen, verkade som konstnär och bilderboksförfattare. Hans mest kända bilderbok är Kattresan (1909,) som utgavs postumt.

Från brutala sagor, blodiga självporträtt och muntra fyllebilder till ilsken politisk satir, kärleksfulla porträtt och finstämda skildringar av barn och hem. Ivar Arosenius var en av de viktigaste konstnärerna i sin generation: motsägelsefull och mångsidig, ständigt balanserande mellan det skämtsamma och det gravallvarliga. Hans verk är både romantiska och cyniska, både poetiska och samhällskritiska.En stor del av hans verk är utställda vid Göteborgs konstmuseum.

Det finns ett berättande i Arosenius måleri, ett sagomåleri, en bildvärd för sig. Jag minns när jag såg hans verk första gångerna och tyckte genast om hans sätt att måla.Hans måleri bröt av från det kommersionella måleriet vilket jag fått så se mycket av redan. Ivar Arosenius bildval och bildvärld särskiljer sig, han var ett geni i sitt sätt att skapa bilder.