11 april 2011

Självportätt

Konstnärer

Jag har många gånger undrat över vissa konstnärers bildval, och speciellt de som avbildar sig själva hela tiden. Att de gör det någon gång är väl okey man att sätta det i system någonting annat. Målare som Rudolf Flink i Göteborg är en jag tänker på en - annan är Rune Claesson från Ulricehamn som hade en visning för några år sedan och där det var mycket av hans självporträtt upphängda på väggarna.Bildkonstnär, grafiker, född 1906 i Trollhättan, död 1998. Elev på Valand i Göteborg. Han har målat porträtt och figurmotiv i olja, samt hamnpartier och landskap från Tjörn.
Utställning: Nio Göteborgsmålare, tillsammans med Torsten Billman, Olof Leyman, Wilgot Olsson, Alf Lindberg, Hugo Simson, Olle Skagerfors, Per Lindekrantz, Åke Winnberg Göteborgs Konsthall 1966.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum.

Målning från 1978

 

Rune Claesson född i Ulricehamn 1930. Död 2011. Han har fått sin utbildning vid Valands Konstskola, Göteborg 1951-1955, Konsthögskolan, Stockholm 1956-1958.

Rune Claesson är en av Ulricehamns mest etablerade och erkända konstnärer genom tiderna. Efter studier på såväl Valands Konstskola (under Endre Nemes ledning) i Göteborg som Konsthögskolan i Stockholm på femtiotalet, har han haft en mängd olika utställningar och framgångar såväl i Sverige som utomlands. Listan över stipendier och utmärkelser kan göras lång. Han har också arbetat som lärare vid flera högre konstutbildningar.

Rune Claessons verk finns representerade vid de flesta större museer och samlingar i Sverige och i flera andra länder.

Det är främst grafikens område som Rune Claesson gjort till sitt. Med mästerlig hand och djup förståelse för den grafiska teknikens möjligheter räknas han till en av den svenska konstvärldens främsta inom fältet. Inte sällan ger han den grafiska bilden ett ytterligare djup genom att ge den en bearbetning med exempelvis akvarell.

 

 

 

Rune Claesson   Självporträtt