29 december 2011

Samma lexikon

Mitt måleri

I många av de uppslagsböcker om konsten som finns där en allmänhet för några hundralappar kan köpa ett lexikon för att få veta litet "mera om konsten och konstnärerna"är man tacksam över få dela det utrymmet med målare som Evert Lundquist - Carl Larsson - Bruno Liljefors - Carl Kylberg - Stellan Mörner för att nämna några. Där således konstnären presenteras kort som ungefär som följer;

Lundquist Evert målare,tecknare o grafiker.F,1904 Sthlm.D.1994.Professor vid Akademien 1960--70.Utbild.Wilhelmsons målarskola - och studier i Paris. Många studieresor till bland annat Frankrike,Tyskland,och England. Lundquist målar i expressionistisk stil med färgen pastost pålagd och där färgmaterian som en demensionell faktor. Han tillhörde SaltsjöDuvnäs-gruppen.Offentliga arbeten i Sthlm,monumentalarbete i Mosaik Trädet - I trapphuset till Skellefteås nya stadshus år 1956. Repr,på många museer landet runt samt på NM-MoM-och MM-samt på museerna i Linköping,Umeå,Karlstad,Eskilstuna m.m.Utomlands är Lundquist repr,på Tate gallery London- även på några platser i Paris.med flera.

På sidan 143 återfinns undertecknad och målaren Eric Elfwén som har ungefär samma studier i Stockholm och målar i samma stil han gick även konstfack-men fortsatte sen på Otto Skölds målarskola och ville först bli arkitekt med en fastare lönebildning än den man får inom den fria konsten.
Bara att få fungera i en samtid med såna begåvade målare är något extra för mig, och att sedan stå omnämnd i samma lexikon ett ytterligare lyft för oss andra - som ej kan nå så långt, och tjäna dom pengarna som dessa målare ändå gjorde i sin livstid. Dom där grabbarna blir legendarer och kommer alltid finnas i vår konsthistoria.
Medan vi andra - som ej når dessa höjder ändå förtjänas att nämnas. För vi har även en stor grupp människor som köper och tycker om vårat måleri - och ser man sedan till köpesumman är det än mer som skiljer oss åt-
då bara en pastell året 1987 av Schiöler kostade 20.000 kronor. Hur många av alla som älskar konsten har råd med sådana belopp, för att förgylla sitt hem med ett orginal?
Ändå är det ofta så att folk vill pruta på en tavla. Och man hör ofta som nu på min visning i Alvesta "du är litet dyr på dina dukar".Kan vi slå utav 500 kr kanske när man ändå har bra priser på sina målningar.Jag brukar säga till såna prutare att vill du ha billigare saker som är bra--köp en litografi som ändå är snäppet efter en oljemålning. Jag brukar alltid ha någonting av andra konstnärer som jobbar med litografier.
Så gå gärna in på sidan; www.stalnackes.se
så finner du en del litografier som finns kvar.
Även oljemålningar.