19 juli 2011

Karin Parrow

Konstnärer

När jag hörde hennes namn första gången var i en bok om Taube. Då stod det klart för mig att denna duktiga konstnär var syster till den berömde Evert Taube, denna man som skrivit så många underbara visor och är därmed är en legendar av stora mått i vårt land. När jag senare var på en privat utställning i Göteborg och fick se Parrows lysande målningar, förstod jag att denna kvinna fått stå i skuggan hela sin uppväxt för sin kände broder. Jag undrade
om det var därför hon tidigt gifte sig med en sjökapten och fick bära namnet Parrow istället?

Karin är en kolorist och drog sig tidigt till de kolorister med kända namn som fanns i Göteborg även om hon aldrig tillhörde gruppen med Shiöler, Ivarsson, Sandberg och Åke göransson. Att Karin ej kom i ropet som de andra måste bero på att hon var född kvinna, jag kan omöjligt komma på något annat bra skäl? Ett annat skäl kan möjligen vara att hon hade god ekonomi och därför slapp jaga pengar som andra ständigt får göra för att kunna klara sig.
Så springer ni på en tavla med Karin Parrow ge stunden tid för hon är en liten mästare i sitt skapande. 

Harry Ericson    Teckning

 

Med akvarell av Lars NorrmanIbland händer det man går på en sommar,auktion och i veckan hittade jag denna lilla akvarell av Stockholmaren Norrman. Han var visserligen född i Helsingborg, men kom sedan i hela sitt liv vara bosatt och verksam i Stockholm. Jag minns han var i ropet åren 1940 till  1970,talet. En produktiv herre som bodde på Grönland och speciellt ofta reste till Afrika som han älskade.

Norrman målade figurer, stilleben och många är de gatubilder han producerade från Paris och som såldes bra här hemma. Norrman var en utomordentligt skicklig tecknare och som passade hans något rastlösa hållning. Hade genom min butik en kontakt med en samlare av Norrman som bor på Visby och det jag ej visste om denne konstnär fick jag lära mig sommaren 2007 då han lämnade in mycket till mig. Jag blev litet förvånad över att ej hans målningar rönte mera intresse i Borås. Men förmodligen var priserna för högt satta av samlaren.

Lars Norrman f.1915- 1979.
Finns repr.i NY-Tessin Paris.
och på många museer i landet.