29 april 2012

T.Törning

Konstnärer

Senast jag läste något där konstnären Tage Törning var närvarande var i "syner & myter"där han hade illustrerat den boken i sina svartvita karga bilder.På 70 och 80,talet bor han i Göteborg i just ett bergigt och dramatiskt landskap så stoff till hans målningar fanns runt omkring den gamla 20,talsvillan. Denne man stod även inför kvalet att måla eller skriva då Törning var en jäkel på båda dessa yttringar. Men till slut måste man välja sida.

Törning utgår alltid från vardagshändelser och vardagens föremål - den här spänningen mellan kropp och myten och mellan det mera påtagliga och tidlösa är återkommande teman i Tages bildvärld. Ja hans bilder i oljefärger fick en påtaglig formupplösande ljus nästan grafisk prägel. Jag har alltid haft litet svårt för Törnings bilder/målningar.

När Håkan Wettre ger ut en bok i svartvitt "konstnärer i arbete"är Törning med och berättar att kontakten med havet har en avgörande betydelse -för till havs upplever han alltings föränderliga dimensioner.

Han hyllar även målare som El Greco och Goya som han anser har tagit konsten till andra dimensioner.Han var en flitig utställare under alla år - där jag själv minns mest på Konsthallen 1963,och 1985. Stockholm 1970 & 1986. På akademin 1977 Moss 1966 och Vasa Konsthall 2008 och så vidare.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress