13 juni 2012

Ellen Key

Författare

Biografin om Ellen Key kommer snart ut som jag nämnde här för några dagar tillbaka. Och enligt medias kritiker får boken fina recensioner. Vansinnigt läsvärd skrev AB - en underbar biografi SVD -och GP att denna bok har de väntat länge på och så vidare. Själv har jag beställt den hos bokhandeln i min stad. Vi får med oss hennes livs historia de formativa åren när hon kommit upp i 40,års åldern då hon försvinner & lämnar scenen där hon rumsterat i 20 års tid.


Det var här hon blev en textmaskin i sitt eget paradis Strand vid Vätterns strand. Alla hennes resor nämns men hon fördjupar sig inte i dem utan allt detta väljer Ellen Key bort & med rätta menar skribenterna i landet.
Biografier är populära för att både historia och samtid lättare kan förstås av oss läsare? Biografin är idéhistoria då den handlar om Keys tankar i skrivandet och relation till det samhälle hon tvingats leva i menar man. Hon var mycket beläst och kunde sin Darwin - sin Björnson - sin Goethe och sin Rousseau. Att läsa Ellen Key blir ett sommarnöje i vår litteratur, men boken är för dyr.....men vad gör man den lär knappast komma i pocketform?