30 november 2012

I en Jugend--dröm.

Allmänt

När jag senast vandrade där ute på Djurgården var det som alltid Thielska galleriet som var målet. Det blir alltid dubbelt intressant åtminstone för mig när jag är i huvudstaden. Dels denna otroligt vackra byggnad längst ute på Djurgården - dels all den fina konst som finns inne i huset av förnämliga mästare. Jag tycker Sven Lidman författaren beskriver det bäst med orden; "Ett rent orientaliskt ställe, som en uppenbarelse där bland Blockhusuddens tallar och trädvillor".Kunde inte sagt det bätte själv.
 
Ni som inte har bil kan alltid ta buss 69,an som stannar utanför galleriet nästan alla dagar.Statyerna räknar in Er och sen är det bara gå runt och njuta av härligheten. Det är majestätiskt och anspråkslöst på samma gång. Jag vet bara ett enda ställe som kan jämföras med Thielska galleriet och det är Prins Eugens Waldemarsudde - enda skillnaden är att Waldemarsudde är en större byggnad och ligger närmre vattnet än Thielska. Man känner till alla rummen fastän tavlorna skiftar hela tiden i vissa lokaler.
 
Det sägs att den siste kända gästen var William Butler som var bjuden av ägaren Ernest Thiel som lät uppföra denna byggnad, en Irländsk författare som just var i Stockholm för att mottaga Nobelpriset i litteratur. Thiel hade råd med så förnäma njutningar -och han har haft många gäster i sitt hus under alla åren där.Thiel köpte vid den här tiden 12 målningar av Norrmannen Edward Munch och som ska finnas på galleriet än i dag?Annars de mer kända målningarna är Rickrad Bergs "Riddaren o jungfrun"samt Munchs porträtt av F Nietzshe i en av salarna.