31 augusti 2013

Monica Z.

Allmänt

Filmen om Monica Z,går upp på biograferna om en vecka - och där Edda Magnason spelar rollen som Monica.I flera år har nu denna blonda tjej levt "som människan Monica Z"och i förvisningar hyllas hon för resultatet.Och visst är Edda nästan en kopia av sin föregångare i Monica Z. Så hoppas nu att vi i filmen får Monicas sång & ljud till bilderna i filmen? Annars blir det ingen helhet och riktig skjuts på tillställningen?
 
Bra är att det klippts bort Monicas alkoholproblem - det är ju inte missbruket och förfallet vi vill se och minnas av en av de bästa jazztjejerna vi haft i detta land, utan mer hur de var som stora artister.Vi kan bara minnas Clintans film om Charlie Parker, där fenomenet Parker försvann i ett ständigt drällande av bilder om hans missbruk i knarket.Och märk väl Parker togs aldrig för narkotikainnehav av USA,polisen fram till sin död 1953 hos grevinnan.
Och musiken var naturligtvis Charlie Parkers altsaxofon genom hela filmen som sög tag i tillställningen.

31 augusti 2013

I går.

Allmänt

När jag var på nätet i går och kända You Tube spåret fann jag en gammal platta med amerikanen Chet Baker från en spelning anno 1955. Jag som trodde jag hade det mesta av Bakers kvartettinspelningar blev genast förtjust i plattan - och skall i morgon sända ut några mejl till tre ställen i Stockholm och ett till Göteborgs Bengan.
 
Inspelningen skedde i glada Paris med pianisten Gerhard Gustin - på ståfelan har vi Jimmy Bond, och trummorna där satt svensken och USAbekantingen NilsBertil Dahlander från Göteborg.Och hela detta album upptog ballader
och standardslåtar,och där Chet Baker spelade en trumpet vi tyvärr helt saknar i dag. Han är en lyriker och en stor instrumentalist och jag njöt av låtar som "Tenderly--Lover Man--Summertime--Autumn i New York--underbart vackra These foolish things--och slutnumret You go to my head .Och jag hade ej hört den här inspelningen tidigare trots mitt botaniserande i jazzarkiven under mer än 50 år. En sak till Baker sjöng inga låtar här vilket han senare i livet ofta gjorde på plattorna utan ägnade sig helt åt sitt bedårande trumpetspel rakt igenom.........Chet Baker är annars mest känd med de unika kvartettgrejerna med Gerry Mulligan från ungefär samma tidsepok--Mulligan barytonsax -Baker Trumpet Carson Smith bass och Shelly Manne på trumman. Pianolös kvartett som svänger enormt.