31 maj 2013

80,talisterna

Allmänt

Man ska inte generalisera men 80,talisterna är en grupp individer som borde skärpa sig.Efter att i många debatter och intervjuer senaste tiden ha framkommit "att dessa individer"är krävande, kräsna, för det mesta ganska lata.De konsumerar det de vill, fastän ofta ej behöver? De ursäktar sig oftast med att de inom arbetslivet kör samma race allesammans. Så gillar vi inte chefen på jobbet säg upp dig försök nåt annat?Vill de ha ett högavlönat jobb fastän kompetensen saknas - gör ett försök i alla fall? Är det en egotripp för 2000,talet?
 
Vi något äldre förfäras ofta av dessa själviska människor. Dom glömmer ofta att ingen blir så av en slump,utan det är arvet nämligen att 80,talisterna surfar på sina stackars föräldrar? De äldre menar och jag har fallit i samma fälla - 
VI VILL GE DEM DET VI ALDRIG KUNDE FÅ. Så 80,talisterna växte upp i ett samhälle som hyllar kapitalismen & individen, dom har blivit en del av den teknik som gör vi står i ständig kontakt med omvärldens kriterier.Och allt ska hända plötligt nu,precis nu för sjutton. Så visst en sån person kan man ofta spåra tillbaka till föräldrarna som ändå ville hjälpa sina barn på färden,och där samhället understryker detta hela tiden genom bidragskarusellen.
90,talisterna ja, dom återkommer jag till litet senare.
Den sista kandidaten att få DNs kulturpris var den underskattade diktaren Göran Sonnevi.Jag tycker han tillhör våra främsta poeter och rankar honom bland de 30 mest lästa i alla händelser. Jag har haft honom här på bloggen men jag kan medge jag inte tar honom i första hand, man får ha sina egna små favoriter även i lyriken?
 
Han gav senast ut en bok utan namn på 800 sidor och detta känns som ett stort farväl? Men på frågan om det är så svarar Sonnevi med ett "jag vet inte"?Men boken innehåller hela 50 år av vårt land i diktens hägn,och det har tagit många år att skriva ner allting medger han. Inte minst av det skälet han skriver allt för hand som förr i tiden.
 
Men diktaren är född i Lund. Uppvuxen i Halmstad 10 mil från mitt ställe på Sydsvenska höglandet.Älskar Belcekvartettens tolkningar av Beethoven. Tycker illa om klassamhället och den nya tiden. Men han fortsätter skriva varje dag Guden ger honom och han håller i pennan många timmar och skriver ner fragment.Jag tycker särkilt mycket om Sonnevis inställning till all konst - detta är säger han "En kärleksrelation som bara kan finnas i fullständig frihet och frivillighet".
 
Priset var 50.000 kronor samt en skulptur av Ewa Lange.