31 oktober 2013

Grunewald Isaac

Allmänt

Uffe Linde tyckte ej om Grunewalds måleri då han ansåg honom som
en vanlig, enkel lärare med känning för måleriet bara, en riktig örfil det?

31 oktober 2013

Futurism Konstterm.

Allmänt

Vad står då Futurismen för?Jo en stil, ett bild av det Moderna Samhällets med "Maskiner och dylikt".Jag minns när jag första gången på Moderna fick se bilden Kappkörning av G,Balla och jag tyckte aldrig om det och har fortfarande svårt att ta till mig denna nakna bildvärld..fastän jag försöker hela tiden.Det var en massa böjda linjer i svart över hela ytan som var mycket stor.Som då skulle föreställa en massa bilar som kör i kapp med varandra.
 
Han G,Balla var en ledande Fururist från Italien vid den här tiden, med andra ord en ansedd målare/konstnär.Svårt kunna gestalta en kappkörning när allt ändå står stilla kan man tycka - men dekorativt ger det ändå på något sätt en bild även menar jag även OM ÖRFILEN mot begreppet Futurist sitter kvar i väggarna och våra sinnen?Hur den allmänna smaken är året 2014 om den här stilen vet jag inte riktigt, men tror den är mycket liten?Men en sak vet jag och det är att diktator Mussolini redan på 20,talet var tokig i denna konst, nästan lika tokig som han var i kvinnorna som han frotterade sig med fram till det han mötte döden upphängd av Partisaner med älkarinnan på ett järnstaket i staden av jublande folkmassor som avskydde patrasket som gick samman med Hitler.
Mycket av alla dessa Ismer inom konsten är bekymmer för många? Folk undrar en del över vad allt betyder,som detta med Expressionismen - Impressionismen,Dadaismen,Naivismen, och Futurismen med mera. Men detta blev till för att folk skulle kunna skilja olika stilar åt helt enkelt, detta gällde även för kritikern & konstkännaren i största allmänhet. Många anser det är ett Snobberi förstås men riktigt så illa tycker jag inte det är.
 
Jag har tidigare varit inne på detta med konststilarna efter de tre år jag haft bloggen, och många har varit tacksamma fastän det finns böcker om ämnet att köpa eller låna på närmaste Bibliotek.Tar jag detta med Futurismen som startades av den hätske Italienaren Filippo Tommaso som lämnade jordelivet 1944 ,som menade att man först måste ta bort det gamla för att kunna "Skapa ny konst".Hans ärkerivaler ville ge Futurismen en örfil till en allmänhet i början och kanske en örfil "Åt den allmänna smaken?"Som ansågs dålig förstås?