31 juli 2017

C,Kylberg

Allmänt

Visserligen en gammal Träram men den sitter fint kring denna oljemålning av Kylberg.
 
OK,jag har varit inne på filosofer innan en del men minns ej vilket år,men skit samma för det här är betydande för oss alla människor på jorden.Det diktaren Lagerkvist skriver i Sibyllan eller Eviga leendet skulle stadsmannagubbar som Trump - Putin - läsa varje kväll,så kanske de kunde tänka om i just KÄRLEKEN till nästan?
 
Har man på en sån utsatt post borde ha sådana insikter,för att kunna möta de stora skaror "utsatta människor"som flyttar/flyr från sina länder just i vår nutid,och också utnyttjas hela tiden av skurkar som tömmer allt dom har för att få komma med i den där jäkla gummibåten..som proppas full av människor.Och som ej vet om de dör i havet eller kommer till Grekland,Italien eller hemska Turkiet? Och mycket av hjälpen finns att hämta i religionen ett andligt stöd
 
Många miljoner av dessa människor är Gäster i vår verklighet
det Lagerkvist skriver om i Sibyllan.
 
Men,är du maktlös
utnyttjad så irrar du kring.
De jagar dig till döds
De söker en fristad....
 
Och dessa stadsmän är
så långt borta från detta,
där gäller bara MAKTEN,
ÄRAN,och en massa pengar.
Statens lakejer...........
 
Så därmed,vi kan inte klandra,slå ned på FLYKTINGARNA
Utan vi skall avsätta,sparka ut regeringen nästa år - som skött
sitt åtagande så vårdslöst - makten åt folket alltså det är vi som ska se till demokratin att den efterlevs?
 

31 juli 2017

Utan tron.

Allmänt

Men den andra boken ägnar Ahlberg åt tre svenskar jag läst om,och då blir det mer kickar för de skriver på mitt eget lilla språk,rikssvenskan.Man  slipper sitta o översätta andra språk o då blir allting både lättare och till ock med intressantare förstås.Jag tänker på en man som sällan ger mig lugn...Pär Lagerkvist.De andra är Hasse Larsson och Verner von Heidenstam, så det är inga duvungar vi har med att göra i texterna.
 
Eftersom Lagerkvist drabbat mig mest håller jag mig till honom.och då gäller det det "religiösa prblemet"hos denne diktare/författare.Han skriver bland annat:Runt omkring mig ligger evigheten,runt omkring mig tiger Du still.Vad är stort o vad är viktigare än att finna i denna evighet?Vidare All ömhet,allt är smekt i dina händer,Herren utplånar fjärran stränder.Allt är så nära,o allt är långt ifrån.Allt är givet människan som lån............
 
Vart ting är ett av tingen,
som evigheten rör-
osynlig i syskonringen
vår kärlek den tillhör---
 
Kan man egentligen skriva det vackrare? I denna dikt behöver man ej va rädd att komma vidare,där kärleken dominerar som i så många andra fall? Man kan stanna där länge efter sista raden Kärlek den tillhör?Ahlberg plockar fram det betydande denne Lagerkvist publicerade den här tiden - och texten är tidlös.