17 april 2019

Bejaka nutiden

Allmänt

Jag tycker vi har en relativt god målarkultur i Sverige. Även när man går till skulpturens värld där jag förr var betagen i Döderhultarns,, trägubbar träskulpturer.Där jag i många år var i bra kontakt med Bror Hjorts eleven Andersson som bodde här ute i glesbebyggelsen.Han var förresten den förste som högg in och hjälpte mig bygga/ rita min ateljé i en markerad trekant.
 
Den tiden med B,Andersson saknar jag mycket,,han lämnar oss för två år sedan.Och var verkligen en banbrytare inom skulptur och grafiken.Någon målare var han aldrig tyvärr det är en helt annan genre som inte många känner sig hemma med, men en bra människa var han Olle.Synd att vi skulle skiljas litet stökigt,då vi skulle byta konst? Han lovade mig att vi kunde byta mot en olja med en träskulptur som hette kramen - men,,ändrade sig plötligt när en kund slog till och köper just den skulpturen.Löften ska man icke bryta vad som än händer.
 
Tillbaka till ämnet igen.Jag vill försöka "bejaka nutiden"med det öppna landskapet.Detta svenska landskap som utgör 80 procent av nutida målares hela produktion.Att genom landskap följa en gammal nedärvd tradition från impressionismens folk till mera sena ovationer med E,Billgrens ifrågasatta nya måleri - och mina närmaste i A,Sjöström,Harry Carlsson,och Lennart Jirlow.För nog är det så att just det öppna landskapet i sin öppna form är besläktad med mellanrums-formen? Att sen konsten deltager så pass mycket i utsmyckningar är lovande.Att vi på något sätt ändå finns med i den offentliga debatten,,som vi själva anser som en självklarhet.Nåja,det ligger i vårt väsen kanske - alla vi som håller på nu äro samtida,och som så sakta kommer in på arenan- 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress